Categories
Lifestyle

De evolutie van thuisfitness

De pandemie heeft ons gedwongen om binnenshuis te sporten. Maar thuisfitness bepaalt al tientallen jaren ons leven.

De meeste mensen herinneren zich hun eerste kennismaking met thuisfitness. Als kind begin jaren ’90 herinner ik me dat ik in het weekend extra vroeg wakker werd om naar een tv-programma te kijken genaamd ‘Mousercise’, een Disney-show met aerobics-instructeurs in volledige kostuums van Mickey en Minnie die lesgeven in gymnastiek voor kinderen. Ik was veel te lui om mee te doen, maar was toch gefascineerd door het spektakel.

Voor degenen die iets eerder zijn geboren, kan thuisfitness worden gedefinieerd door herinneringen aan Jane Fonda die in beenwarmers over hun tv-scherm graaft, terwijl het voor anderen misschien hun eerste stappen zet op dat raar uitziende ding dat bekend staat als een loopband.

Thuisfitness speelt al tientallen jaren in ons leven en het heeft een nieuwe rol gekregen sinds de pandemie de sportscholen over de hele wereld heeft gesloten. Of het nu gaat om een ​​yogales op Zoom of het in paniek kopen van een peloton, velen van ons proberen manieren te vinden om effectief te oefenen binnen vier muren. Maar waar kwam de industrie van Thighmaster en Wii Fit vandaan – en waar gaat het naartoe na de pandemie?

In eerste instantie vooral gericht op vrouwen

Trainen bestaat al heel lang; yoga in India, tai chi in China en Olympische trainingen in Griekenland gaan bijvoorbeeld duizenden jaren terug. Maar ‘fitness’ zoals we het nu kennen, is een relatief nieuwe constructie, nog geen 200 jaar oud. Een van de vroegste voorbeelden komt uit een geïllustreerde gids die in 1861 in het Victoriaanse Engeland is geschreven, waarin vrouwen in petticoats en mannen met stropdassen verschillende spiergroepen oefenen. Het idee voor het dagelijkse regime kwam van Gustav Ernst, een orthopedisch machinist in Londen die de draagbare homegym heeft uitgevonden, een apparaat gemaakt van mahoniehouten planken, koorden, gewichten en katrollen.

Thuisfitness zoals we die in het Westen kennen, begon ergens na de Tweede Wereldoorlog te verschijnen, met de VS achter veel van de trends die vervolgens de wereld overgingen. Veel Amerikanen hadden na de oorlog grotere huizen plus een enorme technologische innovatie: de televisie. De economie bloeide, jonge echtparen verhuisden naar buitenwijken, mensen reden meer en er ontstond bezorgdheid over de volksgezondheid over obesitas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *