Categories
Lifestyle

Zweedse supper clubs voor mannen … voor feministen

Privédiners waar mannen over gevoelens en gelijkheid praten, zijn in Zweden van de grond gekomen. Maar het concept is niet zonder controverse.

Er zijn maar weinig onderwerpen verboden terrein op de bijeenkomsten voor mannen die alleen worden bijgewoond door de Zweedse ondernemer en milieuactivist Johannes Wretljung Persson. Over de impact van porno, betasten in clubs en vrouwenhater op het werk is al veel gediscussieerd.

De 33-jarige zegt dat het doel is om een ​​omgeving te creëren waarin een handvol mannen “kunnen praten over ongelijkheid en patriarchaat, en hoe een beter mens te worden”.

“Het zijn dingen die mensen in het verleden hebben gedaan, die ze beseffen: ‘Dit is zo erg dat ik dit heb gedaan!'”, Voegt Tård Wennerborg toe, een technische medewerker die een andere deelnemer en organisator is van de evenementen die plaatsvinden in Västerås, ten westen van Stockholm. “Ook dingen die je niet hebt gedaan – je hebt andere mensen dingen horen zeggen of doen, en je hebt er niet op gereageerd of ertegen gekant.”

In heel Zweden hebben de afgelopen jaren duizenden mannen deelgenomen aan deze bijeenkomsten voor mannen en vrouwen, volgens de non-profitorganisaties Make Equal en MÄN, die werken aan het bevorderen van gelijkheid. De evenementen varieerden van diners bij kaarslicht tot debatten over afhaal-taco’s of eenvoudige koffie-avonden na het werk in lege kantoren. Velen volgen vaste richtlijnen, zoals het vragen van deelnemers om gedurende een vergelijkbare tijd te spreken over een specifiek gendergerelateerd onderwerp zonder onderbreking (en met volledige vertrouwelijkheid). Anderen dienen als meer informele ondersteuningssessies waarin mannen focussen op hun eigen huidige relaties en mentale gezondheid.

‘De interesse was enorm’

Hoewel Zweedse feministische groepen mannen al lang aanmoedigen om deel te nemen aan discussies over gendergelijkheid en identiteit, zijn in 2016 alle mannelijke gespreksgroepen exponentieel van start gegaan, na een reeks aanvallen op vrouwen op Zweedse muziekfestivals. De vrouwelijke mede-oprichter van Make Equal, Ida Östensson, plaatste op Facebook dat mannen zouden moeten overwegen om hun eigen privégroepen samen te stellen om het probleem te bespreken. Haar telefoontje ging binnen enkele minuten viraal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *