Categories
Wealth

Rijke mensen toonden hun rijkdom met ananas en selderij

King Pine

De ananas is altijd geassocieerd met prestige en luxe vanwege zijn exotische uiterlijk. Het verscheen voor het eerst in Groot-Brittannië in 1668 en kreeg bekendheid toen Charles II het gebruikte als onderdeel van een gelegenheid voor public relations.

In die tijd waren Engeland en Frankrijk verwikkeld in een verhit debat over de rechten op het eiland St Kitts. Toen de Franse ambassadeur Charles II bezocht om zaken te bespreken, gaf de koning opdracht een ananas uit Barbados te importeren en plaatste deze tijdens het diner op de top van een fruitpiramide. Hij sneed het vervolgens door en at het op. Door dit te doen beweerde Charles II het bereik van de wereldwijde macht van Engeland.

De koning doopte de ananas “King Pine” en bestelde zelfs een schilderij van zichzelf, dat hem werd gepresenteerd door zijn koninklijke tuinman: een vroege vorm van de voedselselfie.

Tegen het Georgische tijdperk werden de eerste ananassen in Groot-Brittannië geteeld. De inspanningen die het kostte om te produceren, zorgden ervoor dat tegen de tijd dat een vrucht bloeide, deze werd gewaardeerd op £ 60 (ongeveer £ 5.000). Bezorgd dat het eten van dergelijk waardevol fruit zonde was, kozen de eigenaren ervoor om ananas als etensversiering te laten zien en ze van feest tot feest door te geven totdat ze rotten.

Als reactie hierop begonnen keramiekbedrijven ananasstandaards en sokkels te produceren. Met deze apparaten kon de ananas in een centraal gat worden geschoven, met plakjes ander fruit rond de rand om de gasten te dienen. Catalogi van de periode zijn gevuld met unieke ontwerpen voor consumenten om door te bladeren. Veel stillevens werden ook gemaakt in opdracht van eigenaren die graag met hun ananas wilden pronken. In het hele land ontstonden ananasverhuurbedrijven voor degenen die het zich niet konden veroorloven om ze te telen en mensen begonnen zelfs ananas onder hun arm te dragen als teken van status.

Dit was hun symbolische waarde dat dienstmeisjes die ze vervoerden een groot risico liepen door dieven te worden aangesproken. In 1807 waren er verschillende rechtszaken wegens diefstal van ananas in Old Bailey, waarvan de beruchtste de heer Godding was, die werd veroordeeld tot zeven jaar transport naar Australië wegens het stelen van zeven ananas.

De ananas verloor zijn sociale cachet in het midden van het Victoriaanse tijdperk, toen stoomschepen ze regelmatig uit de koloniën begonnen te importeren. Dit verminderde hun prijs aanzienlijk en stelde hun verbruik open voor de arbeidersklasse. Het was onvermijdelijk dat de hogere klassen een nieuw voedsel zochten om zich te onderscheiden van de ‘massa’. Het antwoord? Selderij.

Een dure luxe

Selderij werd voor het eerst geteeld in Groot-Brittannië in de 19e eeuw in de wetlands van East Anglia. De productie was zeer arbeidsintensief, omdat er loopgraven moesten worden gebouwd om het te laten groeien en het regelmatig moest worden opgegraven om de witheid van de stengel te behouden. Door deze moeilijkheden was selderij een zeldzame en dure groente in het Victoriaanse Groot-Brittannië, die ongeveer 33 shilling kostte (ongeveer £ 180).

Net als de ananas aarzelden de hogere klassen om selderij te consumeren, gezien de kosten die ermee gemoeid waren. Als gevolg hiervan begonnen canny-fabrikanten met het produceren van ‘selderijvazen’ – hoge tulpvormige glazen kommen die bovenop een voetstuk werden geplaatst. De hele bos selderij werd schoongemaakt en geschraapt en vervolgens in de selderievaas geplaatst met de bladtop nog intact.

De combinatie van het lichtgebroken glas en het ‘boeket’ selderij creëerde een dramatisch middelpunt voor de eettafel dat de rijkdom van de eigenaar moedig toonde. De hogere klassen bestelden stillevens van hun selderij- en etiquetteboeken voor dames, die de beste tafelindelingen suggereerden om de groente te accentueren.

Tegen het einde van de jaren tachtig begon de prijs van selderij te dalen naarmate zich gemakkelijker te kweken variëteiten ontwikkelden. Als gevolg hiervan werd selderij meer gegeten dan alleen maar naar gekeken. Dit leidde ertoe dat selderijvazen ​​werden vervangen door selderenschalen, die werden verkocht als onderdeel van een set vergezeld van vier zoutschalen.

Tegen het begin van de 20e eeuw stond selderij op de menu’s van de meeste hotels en restaurants in Groot-Brittannië. Het was ook het hoofdingrediënt van recepten in kookboeken, vaak op unieke en inmiddels vergeten manieren, zoals au velouté (in een lichte jus), à la Espagniole (in een rijke demi-glace) en gegratineerde (besprenkeld met paneermeel) . Selderij werd zelfs geserveerd in eersteklas hutten op de Titanic. Net als de ananas was ook selderij een belangrijk doelwit geworden voor dieven. Lokale kranten meldden regelmatig verhalen over mannen die werden veroordeeld tot twee maanden dwangarbeid wegens het stelen van de groente.

Naarmate de teeltmethoden verbeterden, werd selderij een item voor iedereen, waardoor de hogere klassen opnieuw moesten zoeken naar een nieuwe voedselluxe. Tegenwoordig wordt selderij bijna universeel veracht, met recente peilingen in Groot-Brittannië, de VS en Japan voor het minst geliefde eten. Maar het is duidelijk dat de Victorianen er dol op waren, zoals de Georgiërs de ananas deden.

Categories
Wealth

Tips om vermogen op te bouwen voor vervroegd pensioen

Geloof het of niet, rijkdom opbouwen voor een veilige vervroegde uittreding is eigenlijk heel eenvoudig …

… in theorie.

De vergelijking voor financieel succes is een functie van slechts drie gemakkelijk te begrijpen principes:

Het bedrag dat u investeert.

Het groeipercentage van uw geld.

De hoeveelheid tijd die het moet groeien.

Helaas slagen maar weinig mensen erin rijkdom op te bouwen, omdat het weinig te maken heeft met het begrijpen van eenvoudige principes en alles wat te maken heeft met effectieve actie.

De uitdaging zit niet in kennis, maar in het vertalen van die kennis naar zinvolle resultaten.

Waarom? Het opbouwen van rijkdom vereist dat je de volgende twee hindernissen overwint:

U moet de principes voor het opbouwen van rijkdom vertalen in bruikbare regels die u naar uw doel zullen brengen.

Dan moet je echt volgens die regels leven.

U kent waarschijnlijk al de drie principes voor het samenstellen en opbouwen van rijkdom. De meeste mensen doen dat; toch leven er maar weinig mensen volgens hen.

Weten en niet doen is helemaal niet weten.

Dit is van cruciaal belang. De meeste mensen slagen er financieel niet in omdat de regels gemakkelijk te begrijpen maar verrassend moeilijk te volgen zijn. Ze naleven is de sleutel … en ook het probleem.

Beoordeel daarom de kwaliteit van de volgende twaalf tips niet op basis van originaliteit en genialiteit. Dat is niet het punt.

Als vervroegde pensionering via slimme vermogensopbouw zo eenvoudig is als ik beweer, dan zou dit geen rocket science moeten zijn. In feite weet u waarschijnlijk al het meeste van wat in dit artikel staat.

Maar voordat u geeuwt en wegklikt van de pagina, wilt u misschien overwegen of u al dan niet in overeenstemming leeft met elk van de volgende tips voor het opbouwen van rijkdom. Dat is de sleutel!

Je denkt misschien dat je dit spul al kent. Maar als je niet praat en wandelt, moet je het opnieuw bezoeken.

Of je leeft in integriteit met wat je naar rijkdom en vervroegd pensioen brengt, of je bent het niet. Zo simpel is het.

Vraag uzelf bij het lezen van dit artikel af: ‘Houden mijn dagelijkse gewoonten al deze financiële waarheden in ere?’ Te oordelen naar de resultaten zal u vertellen wat u echt weet, en een eerlijke beoordeling zou voor de meesten een beetje ongemakkelijk moeten zijn.

Tip 1 voor vervroegd pensioen: zorg voor een plan

De eerste fout die de meeste mensen maken, is dat ze geen schriftelijk plan hebben om financiële zekerheid op te bouwen. U kunt de formule voor financieel succes niet voor u laten werken zonder een plan om dit te bereiken.

Tip 2 voor vervroegd pensioen: levensstijl loopt achter op inkomen

De meeste mensen geven de voorkeur aan de attributen en illusie van rijkdom boven de vrijheid van werkelijke rijkdom. Ze willen er rijk uitzien in plaats van rijk te zijn. Geloof het niet? Kijk gewoon om je heen en kijk hoeveel mensen schulden hebben in vergelijking met hoeveel mensen rijk zijn. De meeste mensen kiezen voor levensstijl boven financiële vrijheid en schenden het eerste principe in de vermogensopbouwvergelijking: activa opbouwen.

Tip 3 voor vervroegd pensioen: investeer in uw financiële opleiding

Het tweede principe bij vermogensopbouw is de snelheid waarmee uw kapitaal groeit. Dit is grotendeels een functie van uw financiële intelligentie. Je moet leren voordat je kunt verdienen. Het is mogelijk om van elke marktsituatie te profiteren als u weet wat u doet (hoewel sommige marktomgevingen weliswaar gemakkelijker zijn dan andere). Elke investering in uw financiële intelligentie zal levenslang dividend opleveren.

Categories
Wealth

Wat duursporters ons kunnen leren over het opbouwen van rijkdom

Trait # 1: zet je in voor grote doelen

Ze praten niet alleen over hun doelen. Ze stellen uitdagende doelen en gaan er moedig en vastberaden achteraan. Zelfopoffering en zelfdiscipline zijn meer dan woorden voor de kampioen. Ze zijn een manier van leven. Kampioenen overwinnen luiheid en uitstelgedrag door zinvolle en uitdagende doelen te stellen.

Kampioenen beoordelen hun doelen over het algemeen anders dan de rest door vragen te stellen als: “Hoe graag wil ik dit doel?” “Is het doel de prijs waard die ik fysiek, emotioneel en spiritueel moet betalen?” ‘Komt dit doel overeen met mijn diepste waarden?’

Als de antwoorden op deze vragen ja zijn, sluiten kampioenen alle afleidingen af ​​en zoeken ze een manier om te winnen. Ze blijven de race rennen totdat ze de finish passeren.

De besten geven niet 50% aan hun doelen. Ze geven geen 75%. Ze geven 100%.

Trait # 2: Koop niet in direct succesvol denken

Direct succes maakt deel uit van fantasieland dat wordt gepromoot door charlatans die hun brood verdienen door veel te beloven en weinig te leveren. Kampioenen doen het dagelijkse werk dat nodig is om de eindstreep te halen.

Kampioenen accepteren ook dat het bereiken van een doel 20% transpiratie en 80% vastberadenheid is. Kampioenen verspillen geen tijd aan het zoeken naar onmiddellijke successtrategieën zoals de massa. Ze rijgen hun schoenen elke dag en gaan de deur uit, of ze er nu zin ​​in hebben of niet. Kampioenen zijn over het algemeen mensen die harder werken, harder proberen en weigeren te stoppen.

Neemt u de weg van de minste weerstand om uw doelstellingen voor het opbouwen van rijkdom te bereiken? Moet u direct succes denken uit uw leven elimineren?

Trait # 3: werk met een coach van wereldklasse

De meest effectieve weg naar succes is iemand te vinden die al beheerst heeft wat u wilt bereiken. Daarom kiezen kampioenen een coach die daadwerkelijk heeft geleefd wat ze onderwijzen, prediken en coachen.

De coach van een kampioen leeft niet alleen in theorieland. De coach woont in kampioensland. Hij of zij is daar geweest, heeft dat gedaan en wil nu anderen helpen hetzelfde te doen.

De beste coaches begrijpen de spanning van de overwinning en de pijn van een nederlaag omdat ze beide emoties hebben ervaren. Ze geven wat ze weten door om hun studenten te helpen om in tegenspoed te blijven en te vieren in tijden van overwinning.

Ik heb nog nooit een kampioen ontmoet die geen geweldige coach had.

Heb je een coach of mentor van wereldklasse gevonden om je te helpen het volgende niveau te bereiken?

Trait # 4: loop naar de overwinning

Veel mensen geven hun dromen op een steenworp afstand van de finish op. Kampioenen niet. Ze passen zichzelf aan om de race te winnen.

Kampioenen weten dat de snelste hardloper de race niet altijd wint. Ze hebben geleerd dat langzaam en gestaag de race meestal wint.

Kampioenen gebruiken hun energie verstandig. Hun slimme ‘gelijkmatige’ pacing brengt hen in recordtijd voor de finish naar de finish. Kampioenen passeren andere mensen bij de finish omdat ze hard en slim rennen.

Kenmerk # 5: pak jezelf op als je valt

Enkele jaren geleden las ik een boek met de titel Failing Forward. De basisboodschap van het boek is om je fouten als echte leerervaringen te beschouwen en zo snel mogelijk weer aan de race deel te nemen.

Ik las dit boek graag vanwege de nadruk op gratie en verantwoording. Maxwell brengt een mooie balans tussen onszelf vergeven en manieren vinden om de prestaties in de toekomst te verbeteren.

Trait # 6: maak gebruik van zorgen en angst in je voordeel

Met al het slechte nieuws in de pers over de toestand van de economie, is het gemakkelijk om je zorgen te maken en het ergste te vrezen. Zorgen zijn rente die wordt betaald over problemen voordat ze verschuldigd zijn. Het is tijdverspilling en de vijand van hoop.

Kampioenen leren angst te gebruiken door een sterke ruggengraat te ontwikkelen – geen wensbeen. Ze “wensen” geen succes, ze werken aan succes ondanks hun angsten.

Categories
Wealth

De zen van rijken – wanneer is genoeg … genoeg!

Hoeveel geld heb je nodig om rijk en vrij te zijn?

Als u één miljoen dollar had, zou u dan risico’s nemen en er hard aan werken om er vijf miljoen van te maken? Stel dat u vijf miljoen had – zou u rijk genoeg zijn om te ontspannen en niet-monetaire doelen na te streven, of zou u doorgaan om tien miljoen dollar te bereiken? Wanneer is genoeg genoeg? Dit is een vraag die ik voor mezelf heb moeten beantwoorden. Op welk moment schakel ik de geldkraan uit, zet ik mijn beleggingsportefeuille op automatische piloot en richt ik mijn leven volledig opnieuw?

Het is geen simpele vraag, want u betaalt een prijs om verder en verder te gaan en u betaalt een prijs om te stoppen. Het is een heel persoonlijke vraag welke prijs je wilt betalen. Op een gegeven moment wordt meer geld zinloos in termen van de kwaliteit van je leven, maar waar is dat punt?

Het is een belangrijke vraag, dus laat me het uitleggen met een klein verhaal.

Tijdens een recente zomervakantie nam ik mijn gezin een maand mee naar Frankrijk. Terwijl we langs de Franse Rivièra reisden, brachten we twee dagen door in Monaco.

Als je er nog nooit bent geweest, is het een prachtige plek met een verbazingwekkende concentratie van rijkdom. Ik heb nog nooit ergens anders Lamborghini’s, Bentley’s, Ferrari’s gezien.

Het besturen van een Mercedes of BMW in die stad is als het besturen van een Chevy stationwagen uit de jaren 70 in de Verenigde Staten. Het niveau van rijkdom en luxe is verbluffend.

Nog verbazingwekkender dan de luxe auto’s waren de luxe jachten in de haven. Ik was twaalf jaar eerder in Monaco geweest en was toen verbaasd over de jachten, maar tijdens deze reis waren de grootte en weelde van de jachten overdreven.

Sommige van deze persoonlijke boten waren zo groot dat je goed moest kijken om er zeker van te zijn dat het geen commerciële cruiseschip was. We hebben het over enorme jachten die grote staf nodig hebben om te opereren, ongelooflijke overhead om te onderhouden en meer geld kosten om te kopen dan de meeste Amerikanen uit de hogere middenklasse in hun leven verdienen.

Ik wilde niet teveel in de scene lezen, omdat het een ellendige familie had kunnen zijn die de laatste tijd slecht nieuws had ontvangen, maar het zette me aan het denken en bracht een aantal interessante vragen naar voren.

Hoeveel geld heb ik nodig om gelukkig te zijn?

Ik vroeg me af of ik de dag liever op dat mooie jacht zou hebben doorgebracht dan op de wal?

Zou het extra geld om zeilen te ondersteunen meer geluk brengen dan een dag op het strand?

Verrassend genoeg was het antwoord “nee”. Het denkproces dat tot die conclusie heeft geleid, is de aanleiding voor dit artikel.

Zie je, ik werk vaak met mijn klanten in financiële coaching rond kwesties van hoeveel geld ze nodig hebben voor financiële vrijheid, omdat velen al succesvolle ondernemers zijn die nog meer succes nastreven.

‘Genoegheid’ is een belangrijk concept om duidelijk over te worden, omdat het een dramatische invloed heeft op de doelen die je nastreeft en hoe je ze nastreeft. Kortom, het is essentieel voor het coachingproces.

Rijk worden “genoeg” betekent precies het juiste bedrag hebben om de levenservaring te maximaliseren

Zo is het ook met het opbouwen van rijkdom. Terugkomend op Monaco en jachten, was de reden dat ik geen “grote-boot-jaloezie” had, omdat het niets van waarde zou toevoegen aan mijn dag.

Alles was perfect zoals het was. We waren in Monaco geweest om een ​​paar vrienden op het strand te ontmoeten. Onze kinderen speelden geweldig samen, we huurden chaise lounges om in te ontspannen, aten heerlijk eten, deelden een stimulerend gesprek, speelden in de branding en hadden samen een totale bal. Ik kon me geen mooiere dag wensen.

Categories
Wealth

De geboden van vermogensopbouw

Echte rijkdom is veel meer dan alleen het vergroten van uw vermogenssaldo. Ja, het is waar dat financiële onafhankelijkheid alles draait om geld, maar een rijk leven leiden niet. Dit onderscheid is van cruciaal belang. We hebben allemaal rijke mensen gezien die ellendig zijn, en arme mensen die gelukkig zijn. Onderzoek toont zelfs aan dat de relatie tussen geld en geluk klein is.

Hieronder staan ​​de vijf belangrijkste principes die u zullen helpen echte rijkdom te bereiken – zowel financieel als persoonlijk.

#1 Wealth Building Principle: raak diep gemotiveerd

Geld is een oppervlakkige motivator – te oppervlakkig om je diep genoeg te drijven om succes te behalen. Het probleem is dat financiële rijkdom een ​​extern doel is met voordelen die beperkt zijn tot de wereld buiten jou. Geld koopt dingen, maar geld koopt geen geluk. Het kan je een mooiere gevangenis bouwen, maar het kan je niet uit de gevangenis halen. De inherente grenzen van externe doelen (luxe huizen, auto’s en grote bankrekeningen) beperken op dezelfde manier hoe gemotiveerd u zult zijn bij het nastreven ervan. Om te slagen in het opbouwen van rijkdom, wil je gedreven worden door interne doelen die dieper zijn dan alleen de externe attributen van rijkdom. Je wilt een doel dat je leven zal transformeren en je diep genoeg zal drijven om alle obstakels te overwinnen die tussen jou en financiële vrijheid staan.

#2 Het principe van het opbouwen van rijkdom: geef meer waarde dan je neemt

Waarde toevoegen aan de wereld door meer te geven dan je ontvangt, maakt iedereen beter af. Zo bouw je echte rijkdom op. Je verbetert het leven van anderen door dat van jezelf te verbeteren. Natuurlijk zit de geschiedenis vol met mensen die financiële rijken hebben vergaard door anderen of het milieu uit te buiten, maar waarde nemen kan nooit tot geluk of vervulling leiden. Exploitatie kan rijkdom opleveren, maar waarde geven brengt geluk en vervulling en ook rijkdom – en dat is echte rijkdom. Door meer waarde te geven dan je ontvangt, wordt succes een maat voor hoeveel je hebt gegeven. Hoe rijker je wordt, hoe meer je aan anderen geeft. Het is een lonende manier van leven.

#3 principe van het bouwen van rijkdom: leef met 100% integriteit

Doe of zeg nooit iets waar je vader en moeder niet trots op zouden zijn. Veroorzaak geen schade aan eigendommen van anderen, schend de morele wetten niet en beschadig het milieu niet. Lieg, beledig of bedrieg niet op zoek naar financiële rijkdom. Rek de waarheid niet eens uit. Het is het gewoon niet waard. De regel is simpel: als het niet goed voelt, dan is het waarschijnlijk niet zo. Als je je niet op je gemak voelt om je partner, kinderen en ouders te vertellen wat je doet, dan zou je het waarschijnlijk niet moeten doen. Kies nooit doelmatigheid boven integriteit, want geen enkele hoeveelheid financiële rijkdom kan een goede nachtrust, een zuiver geweten en een vredige geest vervangen.

#4 Rijkdom opbouwend principe: wees moedig

Mensen zijn sociale dieren waardoor we voorzichtig zijn om zelfstandig te ondernemen. Maar rijkdom komt niet van het volgen van de massa. Het is het resultaat van doen wat anderen niet doen, zodat u kunt krijgen wat anderen nooit zullen doen. Er is moed voor nodig om een ​​zelfstarter te zijn en zelfverantwoordelijk te zijn. Er is moed voor nodig om nieuwe paden te bewandelen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Er is moed voor nodig om op te vallen tussen de massa. Er is moed voor nodig om de extra inspanning te leveren wanneer anderen dat niet doen. Kortom, er is moed voor nodig om rijkdom op te bouwen. Het is misschien waar dat de nagel die opstaat de nagel is die wordt neergeslagen, maar het is evenzeer waar dat de nagel die nooit is geraakt de nagel is die zijn doel niet heeft bereikt. Leef met moed zodat je volledig kunt leven en echte rijkdom kunt ervaren.

#5 Wealth Building Principle: wees gedisciplineerd

Rijkdom is het cumulatieve resultaat van veel kleine dingen bij elkaar opgeteld en samengesteld gedurende een heel leven. Dat betekent dat uw dagelijkse gewoonten uw succes zullen maken of breken. Het opslaan, investeren, herinvesteren en uitbreiden van uw financiële en zakelijke intelligentie zijn allemaal essentiële gewoonten voor het opbouwen van rijkdom die een aanhoudende en consistente inspanning vergen. Met andere woorden, vermogensopbouw vergt discipline. Zonder discipline loop je het risico ten prooi te vallen aan de nummer één vermogensmoordenaar: uitstelgedrag. Je moet vandaag zonder vertraging aan de juiste gewoonten beginnen. Er is discipline voor nodig om uitstelgedrag te overwinnen door vandaag te beginnen en morgen vol te houden.